perjantai 22. toukokuuta 2015

Valencia, kuntoilijan keidas

Liikunnallisuus, säännölliset urheiluharrastukset ja uusien lajien kokeileminen on Nooralle tärkeä osa aktiivista elämäntapaa, josta hän saa virtaa ja hyvää oloa. Kiinnostus ilmenee myös siten, että hän on opiskellut hyvinvointi- ja kuntosalivalmentajaksi ja käynyt kahvakuulakoulutuksen. Kuntosaliharrastuksensa lisäksi Noora haluaisi harrastaa samba-tanssia myös Valenciassa, mutta ei vielä ole löytänyt sopivaa kurssia. Muihin tansseihin, erityisesti salsaan, keskittyviä kouluja Valenciassa on runsaasti. Rannan läheisyys sekä hyvät ulkoilukelit houkuttelevat ulkona liikkumiseen. Upealla, pitkällä merenrannalla juoksu on muodostunut Nooralle tärkeäksi Valenciassa, vaikka aiemmin juoksu ei ollut hänen juttunsa.

Vesirajan tiivistä hiekkaa, pehmeää rantahiekkaa ja laatoin päällystettyä bulevardia vuorottelemalla saa juoksutreeniin vaihtelua.

Rannalla juokseminen on minunkin suosikkiharrastukseni Valenciassa. Kaupungin välittömässä läheisyydessä hyväkuntoinen ja siisti ranta jatkuu kuutisen kilometriä, pohjoisesta Pataconan rannasta La Malvarrosan, Cabañalin ja Las Arenasin rantojen läpi aina satama-alueelle asti. Valenciassa erinomainen juoksukausi kestää ympäri vuoden. Kesällä tosin ei kuumuuden takia ole miellyttävää urheilla päiväsaikaan, vaan parhaan elämyksen saa auringonnousua ihaillen tai illan jo hämärryttyä. Paahteen välttämisen lisäksi rannalle mahtuu paremmin, koska varsinkin elokuussa tungos on välillä kuin Ruisrockin päälavan edessä. Itse poltin kasvoni ja olotilan perusteella sain lievän nestehukan jo huhtikuisessa keskipäivän paisteessa lenkkeillessäni. Sen jälkeen olen kevään edetessä keskittänyt lenkkeilyt aamuun ja myöhäiseen iltapäivään.

Maaliskuun lopulla rannalla oli vielä hyvin tilaa.
Noora vinkkaa, että rannalla voi tehdä monenlaisia treenejä, kuten esimerkiksi pariharjoitteita, joita he välillä hänen poikaystävänsä kanssa tekevät. Tästä esimerkkinä vaikkapa "kottikärry", jossa toinen kävelee käsillään samalla, kun pari pitää hänen jalkojaan ilmassa. Hieman upottava, lämmin hiekka alustana lisää liikkeiden tehoa ja hauskuutta.

Hiekan ja hien pääsee treenin jälkeen huuhtelemaan rannan suihkupisteissä. Niistä on hyötyä paitsi kuntoileville rantaleijonille, myös rannalla rentoutuville auringonpalvojille, koska loikoilun jäljiltä aurinkovoiteen ja hiekan peittämä keho on syytä siistiä ennen peittävämpiin vaatteisiin verhoutumista. Rannalle kokoontuvat juoksijoiden ynnä muiden kuntoilijoiden lisäksi biitsipallon pelaajat, rusketuksen hankkijat, päivänpaistattelijat, leikkivät lapset, kirjan parissa rentoutujat, rantaravintoloiden asiakkaat, aitojen ”Rei Ban”-lasien kaupustelijat, leijalautailijat (kite surfing), uimarit… Laadukkaalla, siistillä ja avaralla rannalla viihtyy koko kaupunki. Keskustasta rantaan pääsee bussivuoroilla 2, 19, 32 ja 31 sekä ratikoilla 4 ja 6. 


Tuulisella säällä merelle saapuvat leijalautailijat ja purjeveneilijät.
Toinen suosittu kuntoilupaikka on kaupungin läpi 10 kilometrin matkalta kulkeva Turian puisto, joka oli vielä 50-luvun lopulla joki. Tuhoisten tulvien takia joki kuivattiin ja myöhemmin maisemoitiin kauniiksi, vehreäksi ulkoilualueeksi. Noora mainitsee, että siellä järjestetään muun muassa parijoogaa, jota hänkin haluaisi kokeilla. Turiassa on vapaan puistotilan ja kävelyteiden lisäksi lukuisia urheilukenttiä eri lajeille, kuten jalkapallo- rugby- ja baseballkentät (espanjaksi béisbol) sekä skeittiramppeja ja hyvät pyörätiet.

Turian puisto on vehreä ulkoilupaikka.
Valenciassa monille tuntuu olevan tärkeää huolehtia paitsi kunnosta ja terveydestä, myös ulkonäöstä. Onhan täällä sää, joka mahdollistaa vähäpukeisena kulkemisen enimmän aikaa vuodesta. Siinä vasta pulma: kun keli on kesäinen, haluanko mieluummin olla kesäkunnossa vai kerryttää kesäkiloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!