keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Sisustusvinkkejä Valenciasta

Sisustustoimittajana Ellalla on tarkkanäköisiä havaintoja Valencian tyylistä ja ostosmahdollisuuksista aiheeseen liittyen. Tämä katsaus on tehty hänen kokemuksiaan hyödyntäen.

Valenciassa on nyt pinnalla Estilo Nordico eli pohjoismainen tyyli. Melkein kaiken minimalistisen voi mieltää olevan ”diseño”, sillä vähäeleisyys edustaa vielä jokseenkin uutta designia täällä. Pelkistetty, leikkisä ja yksinkertainen tyyli on trendikäs niin kuoseissa, fonteissa, kahviloissa, kampaamoissa kuin kotien sisustuksessakin.

Vapaasti kääntäen: "Kunka haluat kahvisi? -Sinun kanssasi." Leikkisä maalaus kahvilan seinällä.

Turisteille tarkoitetussa matkamuistomyymälässä on maisemakorttien lisäksi myös uudempaa kuvitusta.

Perinteinen tyyli Espanjassa on ollut ”mitä on saatavilla”, eikä sisustusta ole ollut syytä pohtia sen enempää. Tyypillisesti vanhemmat tai isovanhemmat ovat ostaneet tuoreelle avioparille häälahjaksi uuteen yhteiseen kotiin kalliin, raskaan, massiivisen ja yhtenäisen setin huonekalujen erikoisliikkeestä tai peräti puusepiltä. Tähän taustaan verrattuna kevyet, pelkistetyt linjat ja graafisuus edustavat todella erilaista, tuoretta ja raikasta tyyliä.

Planes Estratégicos -kurssini opettaja selitti, että vasta Ikea tultuaan Manner-Espanjaan vuonna 1996 sai markkinoitua täkäläisille kuluttajille ajatuksen kodinsisustuksesta jatkuvana projektina tai jopa harrastuksena. Valenciassakin on Ikea, ja vaikka se on musertava jättiläiskilpailija pienille itsenäisille sisustusliikkeille, se on toisaalta lisännyt yleistä kiinnostusta sisustusta kohtaan ja siten parantanut alan markkinoita.

Zara Home -liikkeen sisäänkäynti on keskeisellä sijainnilla Calle Colón-kauppakadun varrella.

Zara Home toimii Suomessa vain nettikauppana, joten Zara Homen kolme kivijalkamyymälää ovat sisustuksesta kiinnostuneen matkailijan tärppejä Valencian keskustassa. Zara, kuten muun muassa Pull&Bear, Bershka ja Massimo Dutti, on osa espanjalaista Inditex-konsernia.



Bongaa bloggari.

Aiemmin muiden hylkäämiä esineitä ja huonekaluja saattoi pelastaa roskisten edestä, samaan tapaan kuin Suomessakin on tehty roskalavoilta löytöjä. Nykyään pitää olla hyvä tuuri, että ehtii tehdä roskislöydön, koska kaikki vähänkin käyttö- tai myyntikelpoinen tavara ja metalliromu kerätään äkkiä talteen. Niitä keräävät pyörillä liikkuvat ihmiset, joilla on tarakalla kori tavaroita varten ja pitkät kepit roskisten tonkimiseen. Tämä ei ole lainkaan harvinainen näky Valenciassa.

Mitä kaunein roskislöytö: hylätty chocolateria-kahvilan pöytä on saanut uuden elämän kukkapöytänä Ellan kodissa.

Aarteenmetsästäjän paikka on ehdottomasti Mestalla-stadionin läheisellä aukiolla, Plaza de Luis Casanovalla, sunnuntaisin noin kello 9-15 järjestettävä ulkoilmakirpputori.

Keskustassa, vanhassa kaupungissa on sisustusliike Simple, josta voi hankkia vaikkapa tuliaisiksi tai lahjaksi perinteisiä espanjalaisia kodintarvikkeita ja koriste-esineitä.

Simple-sisustusliike on täynnä tutkittavaa.


Uutta ja vanha keramiikkatyyliä sulassa sovussa Simple-myymälässä. Voi, mitä ihanuuksia!

Ellan mukaan Valenciassa luodaan todella laadukasta muotoilua. Täältä on kotoisin muutama tosi innovatiivinen yritys, ja Universidad Politécnica de Valencia on myös muotoilun saralla tasokas koulu, josta valmistuu taitavia ammattilaisia. Kaikki tämä muotoilun osaaminen ei näy niin helposti Valencian katukuvassa, mutta parannusta on koko ajan varsinkin Ruzafan alueella ja lukuisissa kiinnostavissa tapahtumissa. Valencialainen ylpeyden aihe alalla on vuotuinen huonekalumessu, Feria Habitat, joka on eurooppalaisessa mittakaavassa merkittävä tapahtuma.

Valencia, erityisesti Manises-alue, oli jo satoja vuosia sitten kuuluisa kauniista keramiikastaan. Niinpä keramiikkaesineillä, -laatoilla ja -lautasilla voi ajatella tuovansa valencialaisia vaikutteita sisustukseen.

Keramiikkaa myytiin eräänä lauantaina kymmenissä kojuissa Plaza de Reina -aukiolla aivan katedraalin edustalla.



Lopuksi vielä lyhyesti linkkivinkkejä yrityksistä, joihin sisustuksesta kiinnostuneiden on syytä tutustua Valencian-reissun yhteydessä tai tehdä virtuaalivierailu nettisivujen kautta. 

Andreu World - 1950-luvulta asti juurensa juontava valencialainen yritys valmistaa upeita, korkealaatuisia tuoleja, joita myydään myös Suomessa.

Gandia Blasco ja sen sisaryritys Gan rugs. Ella sanoo, että näistä matoista hän voisi ottaa kotiinsa jokaisen. En ihmettele! Kelpuuttaisin valikoimasta itsekin minkä tahansa luomuksen.

Cul de Sac ottaa kontaktisivujensa mukaan tällä hetkellä vastaan harjoittelijoiden hakemuksia. Onko tämä sinun paikkasi?

Ruzafassa kulkiessaan saattaa törmätä kiinnostaviin putiikkeihin aivan sattumalta, mutta yksi Ellan vinkki alueella on kitch-vaikutteinen Gnomo. Sen viereisessä pikkuliikkeessä myydään paikallisten tekijöiden kauniita ja persoonallisia keramiikka-astioita.

Atelier the apartment on mielenkiintoinen sisustusliike Ruzafassa. Siellä on persoonallisia kalusteita ja hauskoja pikkuesineitä.

Ruzafa Vintage kauppaa nimensä mukaisesti vintage-kalusteita Ruzafassa. Kalusteiden lisäksi myynnissä on pikkuesineitä ja hienoja kattovalaisimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!