sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Esittelyssä Ella: rakkaudesta Valenciaan

Ella tutustui Valenciaan 11 vuotta sitten teollisen muotoilun vaihto-opiskelijana Universidad Politécnica de Valenciassa (UPV). Se on sama oppilaitos, jossa itsekin nyt suoritan kursseja Administración y Dirección de Empresas -puolella.

Puolivuotisen vaihdon ajan Ella asui lähellä Plaza Honduras-aukiota, joka on kävelyetäisyydellä kampuksesta ja siksi opiskelijoiden yhä suosima asuinpaikka. Ella sai huoneen kolmen espanjalaistytön kämppiksenä, vaikkei osannut uudesta kodistaan ensinäkemältä sanoa juuri muuta kuin ”muy bonita”. Houkuttelevia asuntoja oli paljon tarjolla, vieläpä sellaisia, joissa asui englannintaitoisia vaihtareita. Ella kuitenkin halusi asua paikallisten kanssa, mikä edisti kielen oppimista. Espanjan omaksumisessa oli apua myös pitkästä lukioranskasta, sillä sukulaiskielinä niillä on yhtäläisiä rakenteita ja sanastoa.

Ella kotonaan Valenciassa.
Vaihtovuoden aikana Ella ei tutustunut vielä valencialaisiin, sillä espanjalaisten sosiaalisesta ulkokuoresta huolimatta aidosti lähelle pääsy ja ystävystyminen oli hankalaa. Vaihdosta jäi silti yksi, sitäkin läheisempi ihmissuhde: Ellan ja hänen miehensä Pablon seurustelu alkoi tuolloin. Valenciaan lähtöä Ella pitää edelleen eräänä elämänsä merkittävimmistä päätöksistä.

Ellan, Pablon ja heidän 3-vuotiaan Alma-tyttärensä koti sijaitsee vanhassa, arvokkuutta huokuvassa talossa Ruzafan tunnelmallisessa kaupunginosassa. Kauniit, alkuperäiset yksityiskohdat ja asunnon persoonallisuus lumosivat heidät heti. Viihtyisän ja asukkaidensa näköisen kodin täydentää sisustus. Ellan perheelle estetiikan taju on luontaista ja näkyy myös työssä, sillä Ella on sisustustoimittaja ja Pablo valokuvaaja.

Veikeää, 1920-luvun mosaiikkilattiaa ei kyllästy ihastelemaan.

Punottu kori on ystäväperheen isän tekemä. Ella ihasteli sitä, ja saikin sen heti mukaansa.

Luovuus valloilleen – täällä saa piirtää seinälle! Alman huoneen vaaleanpunainen
kuumailmapallo on maalattu liitutaulu- ja magneettimaalilla.

Lastenhuone, kuten koko perheen koti, on täynnä ihania ja hauskoja yksityiskohtia sekä värejä.

Haittapuolena kauniissa talossa on tyypillinen valencialainen vaiva: kylmyys. Varsinkin vanhoissa rakennuksissa ikkunoista vetää ja eristys on huono. Kesällä taas asunto on kuin sauna, joten ilmastointi on tarpeen. Talven yli majoittuville Ella suosittelee kunnolliseen lämmitysjärjestelmään sijoittamista. Talvisaikaan sisälämpötila laskee niin paljon, että villalegginsit ja -aluspaidat tulevat tarpeeseen. Kerran Ella on jopa nukkunut pipo päässä. Minulla villasukat kuuluivat öisin ja kylmillä kivilattioilla tepastellessani vakiovarustukseen lokakuusta maaliskuuhun. Valencia on mielikuvissa läpi vuoden lämmin, mutta todellisuudessa marraskuisen Valencian 10 astetta tuntuu kostean ilman ja korvissa vinkuvan viiman takia hyisemmältä kuin Suomen keväiset 10 astetta, eikä Suomessa vilu seuraa sisälle.


Korkeat huoneet ja ruokapöydän syvennys isoine ikkuinoineen
henkivät kattohuoneiston omintakeista luonnetta.

Ella asuu vakituisesti yhä Suomessa, missä perhe viettää usean kuukauden jaksoja joka vuosi. Kotimaan sukulaisten ja ystävien lisäksi suomalaisella luonnolla on erityinen sija Ellan sydämessä. Suomi edustaakin hänelle tiettyä vehreyttä ja luonnonläheisyyttä.

Valenciaan Ella on kotiutunut hyvin. Kansainvälinen lapsiperheiden kaveripiiri, Pablon perhe ja kaupungin helppous vetävät puoleensa. Kaikki palvelut ovat lähellä, eikä ulos lähtö vaadi etukäteisjärjestelyjä, sillä laajasta kaveriporukasta on aina joku ehdottamassa yhteistä tekemistä. Valenciassa on mukava ilmasto, eikä hintataso ole vielä noussut turistien suosimien kaupunkien tasolle.  Erityisesti Ruzafan kaupunginosa on Ellalle tällä hetkellä mieleinen asuinpaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!